A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білокуракинська селищна військова адміністрація
Сватівського району Луганської області

Усіма видами соціальних допомог охоплено 29 тисяч луганчан

Дата: 12.03.2024 12:12
Кількість переглядів: 51

 

 

 

Підсумки реалізації ветеранської, сімейної та гендерної політики, надання реабілітаційних послуг для осіб/дітей з інвалідністю у 2023 році та пріоритети  роботи соціальної сфери у 2024 році обговорили на засіданні колегії Департаменту соціального захисту ОДА.

Участь у заході взяла заступниця голови Луганської облдержадміністрації Катерина Безгинська.

Вона наголосила, що попри екстремальні умови роботи, забезпечено надання усіх видів допомог 29 тисячам мешканців Луганщини, допомогу на проживання ВПО – 9,5 тисячам людей.

Одним із ключових у 2023 році був напрям реалізації ветеранської політики.

Наразі в органах ПФУ в Луганській області перебувають 16 848 ветеранів (середній розмір пенсії 9 117,6 грн); 981 особа – отримувач пенсії за втратою годувальника (середній розмір 6 064,0 грн) та 4766 осіб з числа учасників бойових дій та осіб інвалідністю внаслідок війни, які отримують цільову грошову допомогу на прожиття (середній розмір 12 447,62 грн).

17 тисяч особам, в тому числі ветеранам війни та членам їх сімей, щомісячно нараховують пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу на загальну суму 8,4 млн грн.

В області впроваджуються 10 державних програм підтримки ветеранів та їх родин: три фінансуються Міністерством соціальної політики України та сім -  Міністерством у справах ветеранів України.

Проте, забезпечення права ветеранів на житло залишається проблемою.

В Луганській області станом на 1 січня поточного року на обліку перебувають сім тисяч осіб, які захищали незалежність України, а також члени їх сімей та 891 особа з числа ВПО.

У 2023 році для 595 ВПО, які захищали територіальну цілісність країни, а також є двічі переселенцями, перераховано кошти державної субвенції.

Вже придбали житло 233 учасника бойових дій, а також дружина загиблого військовослужбовця та особа з інвалідністю внаслідок війни.

На поточний рік у державному бюджеті передбачено 5,35 млрд грн на придбання житла для цієї категорії, що дозволить забезпечити 100 % потреби.

Громади також підтримуються своїх ветеранів та членів їх сімей в рамках місцевих програм. У 2023 році місцевими військовими адміністраціями виплачено 28 млн грн матеріальної допомоги по 22 програмах.

На 2024 рік - передбачено 90,5 млн грн.

Не менш важливим напрямом залишається забезпечення осіб та дітей з інвалідністю реабілітаційними послугами. Їх наразі надають лише два спеціалізовані заклади Сєвєродонецької та Попаснянської територіальних громад. Протягом 2023 року фахову допомогу тут отримали 198 осіб та 31 дитина з інвалідністю. На реабілітацію дітей з інвалідністю за відповідною  державною програмою  витрачено 489,36 тис. грн. На 2024 рік вже виділено 826 тис. грн.

Як зазначила директорка Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена Поліщук, лише 10 з 17 установ соцсфери, які відновили діяльність, надають базові соціальні послуги, а також інноваційні або допоміжні соціальні послуги: «Університет III віку» та Пункти прокату технічних засобів реабілітації.

Спостерігається й значний кадровий дефіцит соціальних робітників. Так, замість 271 фахівця за штатом, працюють лише 64. За минулий рік вони обслужили 9,8 тис. осіб.

Працівники соціальної сфери залучені до діяльності гуманітарних хабів. На теперішній час за місцем проживання ВПО послуги надаються 173 працівниками органів соціальної сфери.

Усі послуги надаються за екстериторіальним принципом.

Для розгляду проблемних питань, залучення додаткових джерел та інструментів для їх вирішення утворено Координаційний центр підтримки цивільного населення та Раду з питань внутрішньо переміщених осіб при облдержадміністрації, а також затверджено Обласну комплексну цільову програму підтримки внутрішньо переміщених осіб на період до 2025 року.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь