A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білокуракинська селищна військова адміністрація
Сватівського району Луганської області

У Луганській області необхідно перейменувати 38 населених пунктів

Дата: 11.07.2023 09:00
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

Про це на апаратній нараді начальника Луганської облдержадміністрації повідомила начальник управління культури, національностей, релігій та туризму Аліна Адамчук.

«Із 27 липня 2023 року набуває чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Закон визначає злочинною та засуджує російську імперську політику, забороняє пропаганду російської символіки та визначає порядок її усунення з публічного простору. Зробити це місцевим органам влади необхідно до 27 січня 2024 року», - розповіла Аліна Адамчук.

У встановленому законодавством порядку мають бути перейменовані назви топонімів, установ, організацій, підприємств на честь осіб, які: були на керівних посадах у держструктурах, війську та партіях; працювали у радянських органах держбезпеки всіх рівнів; публічно, зокрема в мистецьких творах чи медіа, підтримували, глорифікували або виправдовували російську імперську політику, закликали до русифікації чи українофобії.

А також топоніми, що знаменують події, пов’язані з утіленням російської імперської політики, назвами російських міст та інших географічних, історичних та культурних об’єктів рф.

Окрім того, експертною радою Міністерства культури та інформаційної політики України під час проведення перейменувань топонімів населених пунктів рекомендовано розглянути можливість заміни таких назв топонімів: Юрій Гагарін; Олександр Пушкін; Іван Мічурін; Валерій Чкалов; Максим Горький; Михайло Лермонтов; Олександр Суворов; Володимир Маяковський; Олександр Матросов; Володимир Комаров.

Рішення мають ухвалюватися з урахуванням пропозицій науковців, думки громади, рекомендацій Українського інституту національної пам'яті.

Якщо до 27 квітня 2024 року військові адміністрації населених пунктів не приймуть відповідних рішень, то таке перейменування буде здійснюватися розпорядженням голови обласної державної адміністрації у тримісячний термін.

Остаточне рішення про перейменування населених пунктів приймає Верховна Рада України.

У Луганській області перейменуванню підлягають 38 населених пунктів. З переліком можна ознайомитись за посиланням: 

https://docs.google.com/document/d/13h4A_3B0CpYg1BrbYbeCZV4oPvGHlf6P/edi....

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь