Білокуракинська селищна військова адміністрація
Сватівського району Луганської області

День захисту дітей: коли відзначають, історія та що відомо про права найменших.

Дата: 01.06.2023 08:30
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

День захисту дітей — це міжнародне свято, яке щорічно відзначається 1 червня, символізує незаперечну цінність і величезне значення дітей в житті суспільства. Воно єднає країни всього світу навколо спільної мети — забезпечити майбутнє дітей, оберігати їхні права та сприяти їхньому всебічному розвитку. Здавалося б, ставлення до дітей в усьому світі схоже — більшість людей сприймають малечу як об’єкт любові й піклування, зразок духовної чистоти та майбутніх продовжувачів роду. Завдяки природному інстинкту дорослі члени суспільства оберігають своїх нащадків, навчають їх та готують до самостійного життя — зрештою, це забезпечує людству безперервність поколінь. 

Історія виникнення свята:

На жаль, дітей не завжди сприймали як повноправних членів соціуму — часто вони потерпали від зневажливого та утилітарного ставлення. Приміром, в кодексі Хаммурапі, написаному в XVIII столітті до нашої ери, здоров’я і благополуччя дітей ставилися вище за майнові права, а викрадачі дітей заслуговували на смертну кару. З іншого боку, дитяча непокора надто суворо каралася — якщо дитина вдарила батька, їй належало відтяти руку, а прийомним дітям, які посміли назвати своїх батьків нерідними, відрізали язика. 

Підхід давніх цивілізацій до малечі взагалі базувався на абсолютному батьківському праві влади над дитиною. В Римській державі до IV століття батько міг вирішувати, жити його дитині чи померти, а небажану дитину могли покинути будь-де в людному місці або продати в рабство. Такі жорстокі звичаї тривали, доки імператор Риму Костянтин Великий запровадив реформу, яка відняла право в батьків вбивати дітей — це стало карним злочином, а відмовитися від дитини стало можливим тільки в тому разі, коли вона мала вроджені вади. 

Здавалося б, з розвитком людського суспільства мали з’являтися дієві й справедливі закони щодо захисту неповнолітніх, проте ще зовсім недавно за історичними мірками — в XVIII – XIX століттях дітей нещадно експлуатували на фабриках, заводах і шахтах. Нікого не дивували маленькі робітники, які починали трудову діяльність з 6 років, при цьому робочий день тривав від 12 до 18 годин.  Жорстокість та насилля по відношенню до дітей майже не регулювалося на законодавчому рівні аж до XIX століття. Свідченням цього є випадок, який у 1874 році опинився  в центрі уваги в США  — жорстокість з боку прийомних батьків до малолітньої Мері, яка потерпала від фізичного насилля та голоду. Поліція в цій справі не мала впливу, так як закону про захист дітей не було. Цікаво, що закон про захист домашніх тварин вже існував, і саме очільник Американського товариства проти жорстокого поводження з тваринами Генрі Берг в 1875 році заснував Нью-Йоркське товариство проти жорстокого поводження з дітьми. Це товариство стало першою в світі організацією, яка займалася виключно захистом дітей.

Руйнівні результати Першої світової війни по відношенню до життя цивільного населення, в тому числі й дітей, сприяли тому, що в 1919 році Ліга Націй створила Комітет дитячого благополуччя. Центром його уваги були проблеми дитячої безпритульності, торгівлі дітьми, трудової й сексуальної експлуатації. Головну роль у встановленні соціальних стандартів на той період мали міжнародні організації, серед яких найвідомішим був Міжнародний союз порятунку дітей. Саме ним у 1923 році було розроблено правовий документ з основними умовами, яких мало дотримуватися суспільство для забезпечення дітям кращого життя. Лігою Націй було затверджено цей документ як Декларацію прав дитини у 1924 році - перший в історії документ міжнародного рівня в області дитячих прав і безпеки.

Ідея Дня захисту дітей як свята з’явилася в 1925 році, на першій Всесвітній конференції з благополуччя дітей. Конкретної дати святкування встановлено не було, тому кожна країна вибрала для цієї події той день, який найбільше співпадав з національними традиціями. Проте до офіційної появи Міжнародного дня захисту дітей пройшло майже чверть століття — в 1949 році Міжнародною демократичною федерацією жінок було прийнято рішення про заснування цього свята і встановлено 1 червня датою щорічного святкування. В 1946 році новостворена ООН з метою допомоги дітям заснувала Дитячий фонд ЮНІСЕФ, а 1948 рік ознаменувався прийняттям Декларації прав людини, де згадано й про неповнолітніх, зокрема, встановлено рівність всіх дітей незалежно від обставин їхнього народження, а також право дітей на освіту. Проте з роками стало зрозуміло, що існуючі закони з прав людини не в змозі повною мірою забезпечити соціальний захист дітей. 1950 р. - у 51 державі пройшли заходи, присвячені першому в історії Міжнародному дню захисту дітей, його впровадження відбулося за ініціативи Ради Міжнародної демократичної федерації жінок у Парижі з метою захисту дітей, що залишилися без батьків та дому під час Другої світової війни, Організація Об’єднаних Націй (ООН) підтримала цю ініціативу, проголосивши захист прав, життя та здоров’я дітей важливим напрямом своєї роботи. Тому в 1959 році ООН було прийнято Декларацію прав дитини, основний посил якої полягає в тому, що людство зобов’язане віддавати дітям все найкраще. 

З кінця 1970-х років з ініціативи Польщі комісією ООН з прав людини було розпочато розробку спеціальної Конвенції з прав дитини. Через 10 років роботи над Конвенцією  20 листопада 1989 року її було прийнято. Цей документ враховує всі аспекти, пов’язані з життям дітей та їхнім місцем в суспільстві. Приєдналися до  Конвенції з прав дитини 190 держав — це більше, ніж кількість членів будь-якого іншого договору щодо прав людини.

20 листопада 1989 р. - Генеральною асамблеєю ООН була ухвалена Конвенція про права дитини, яка вважається світовою конституцією для дітей. 27 вересня 1991 р., через 30 років, Україна ратифікувала конвенцію, і відтоді цей документ є частиною національного законодавства. 1992 р. - Незалежна Україна приєдналася до Конвенції ООН про права дитини. 1994 р. - в Україні створено громадську організацію «Всеукраїнський комітет захисту дітей». 1998 р. - українці вперше святкували День захисту дітей. Першою ж країною, яка запровадила це національне свято, стала Туреччина. В 1920 році там вперше офіційно проголосили День захисту дітей і стали відзначати його 23 квітня. Слід додати, що є інші свята світового рівня, ідентичні за своєю ідеєю з Міжнарожним Днем захисту дітей. Так, існує ще Всесвітній день дитини  з щорічною датою 20 листопада, який заснувала ООН в 1954 році. Попри те, що ряд країн святкують міжнародний, а інші — всесвітній день, обидві події мають схожу ідею — захист підростаючого покоління та покращення його життя.

Хоча, Міжнародний день захисту дітей — це не єдине свято, присвячене дітям та їхнім правам. У деяких країнах 20 листопада відзначається Всесвітній день дитини. Цю дату обрали не випадково, і зараз ми розповімо чому. 20 листопада 1959 року ООН випустила Декларацію прав дитини, яка проголошувала рівність прав дітей у різних сферах: виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку, незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану та іншого.

Але Україна вже другий рік поспіль відзначає День захисту дітей в умовах воєнного стану. У результаті повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України саме наші діти зазнають всі трагічні наслідки впливу війни. Порушені основоположні права 7 з половиною мільйонів українських дітей, передбачені Конвенцією ООН про права дитини та будь-яким іншим міжнародним чи національним законодавством. Кожна дитина, навіть якщо і не має тілесних чи психологічних уражень чи ушкоджень, так чи інакше зазнала порушення її прав: на особисте життя та захист від посягань на нього; на захист від усіх форм фізичного та психологічного насильства; на відпочинок і дозвілля, освіту і родину; на захист від усіх форм сексуальної експлуатації та сексуальних розбещень; на захист дитини від усіх форм експлуатації, що завдають шкоду будь-якому аспекту добробуту дитини, захист від катувань та інших жорстоких, нелюдськи або принижуючих гідність видів поводження чи покарання, а у багатьох випадках - право на батьків.  Це свято створене саме з метою нагадати нам, дорослим, що життя та доля наших дітей потребують захисту та постійної підтримки. Особливо важливим це свято здається під час війни, коли багато наших дітей втратили рідних, позбулися будинку або поїхали з рідного міста, крила їх безтурботного дитинства обпалила війна.

 Дуже хочеться, щоб у житті кожної дитини були лише сонячні та радісні дні, а війна, окупація, міни - це усе було несправжнім, хай у кіно, у книгах…. Але щоб ніколи у реальному житті не було війни. Сьогодні як ніколи усвідомлюємо, що діти - це значна частина населення нашої країни і все наше майбутнє, бо захистити дітей — це мати майбутнє, тому сьогодні маємо одне бажання на всіх: аби наші діти жили у мирній країні. І завдяки дітям хочеться жити і саме за їх світле майбутнє зараз б'ються наші славні воїни - захисники. І ми переможемо заради наших дітей. І наші діти будуть переможцями. Інакше бути не може! Добро завжди перемагає зло, світло перемагає темряву, і все це заради нашого майбутнього. Віримо у якнайшвидшу Перемогу України! Слава Україні! 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь