A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білокуракинська селищна військова адміністрація
Сватівського району Луганської області

Зменшення дитячої бідності має бути пріоритетом, особливо в часи пандемії: ЮНІСЕФ спільно з Мінсоцполітики презентували звіт щодо дитячої бідності

Дата: 21.10.2021 11:08
Кількість переглядів: 494

В Україні, як і в багатьох інших країнах світу, діти частіше за дорослих опиняються в бідності: рівень бідності в сім’ях із дітьми вищий, ніж у сім’ях без дітей (47% проти 34% відповідно, за даними 2019 року). Рівень бідності вищий у великих сім’ях (з трьома або більше дітьми) і в сім’ях із дітьми до трьох років. Такі дані містить звіт щодо дитячої бідності, який представив  Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з  Міністерством соціальної політики України  та Інститутом демографії та соціальних досліджень ім.?М.В.?Птухи.  

Водночас державні програми, спрямовані на підтримку сімей, мають значний вплив на зниження рівня бідності. Згідно з аналітичним оглядом, що доповнює звіт, програми соціальної допомоги сприяли зменшенню рівня бідності під час пандемії: 1,1 мільйона осіб змогли втриматися над межею бідності. Програми підтримки дітей запобігли бідності 149 тисяч дітей. 

«Ми розуміли, що родини з дітьми потрапили в зону найбільшого ризику бідності під час пандемії та карантинних обмежень. Тому особливу увагу приділили адресним програмам для таких родин.? 

Ми надавали допомогу на дітей фізичним особам-підприємцям, які через локдаун були вимушені зупинити діяльність, збільшили нормативи споживання комунальних послуг в програмі субсидій, в тому числі, щоб забезпечити дітям можливість дистанційного навчання.? 

Допомога малозабезпеченим сім’ям зросла на 80%. До 1 липня 2020 року розмір допомоги на дітей для таких сімей становив 85% від прожиткового мінімуму, зараз ми платимо 130% на кожну дитину. Таку допомогу отримали близько 300 тисяч сімей. 

Підтримуючи сімейні форми виховання, ми збільшили допомогу на дітей, які перебувають під опікою або піклуванням. Зростання склало до 75%. Зараз державна соціальна допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування становить 2,5 прожиткових мінімуми, а для дітей з інвалідністю –? 3,5 прожиткових мінімуми.? 

Для того, щоб вивести малозабезпечені сім'ї з пастки бідності та перетворити отримувачів допомог на самостійні спроможні родини, які сплачують податки, ми запровадили програму допомоги безробітним з малозабезпечених родин у відкритті власної справи і передбачили фінансування на це в державному бюджеті.? 

Дуже важливий напрямок у подоланні дитячої бідності – це розвиток соціальних послуг для сімей в громадах. Ми багато уваги приділили цьому. З ризиком відібрання дітей у 2020 році зіштовхнулись понад 7 тисяч сімей, у яких виховувались майже 15 тисяч дітей. І для мене особисто важливим результатом є те, що ці сім’ї отримали необхідні саме їм соціальні послуги після індивідуальної оцінки потреб. І це дало змогу зберегти родини для 14 тисяч дітей, а це 93%. Ці діти матимуть краще майбутнє», — зазначила Марина Лазебна, Міністр соціальної політики України. 

Діти складають приблизно п’яту частину населення України, тому  подолати або істотно зменшити загальну бідність у країні неможливо, якщо не подолати дитячу бідність. Звіт містить комплексний аналіз поточної ситуації з дитячою бідністю в Україні, зокрема монетарного та багатоаспектного її вимірів, на основі останніх наявних даних, а також висвітлює тенденції нерівності в доступі до послуг та можливостей.  

Дитячу бідність слід також розуміти крізь призму пандемії COVID-19. Оскільки багато домогосподарств втрачають свої доходи, більше дітей, ймовірно, будуть позбавлені доступу до задоволення основних потреб. Однак дитяча бідність — це проблема, яку можна розв’язати. У своєму звіті ЮНІСЕФ формулює 10 основних рекомендацій, які дадуть змогу знизити рівень дитячої бідності.  

«Усі діти мають право на високі стандарти життя, які  дозволять  їм реалізувати себе. ЮНІСЕФ продовжить підтримувати партнерів у роботі над аналізом причин дитячої бідності і її  впливу на розвиток дитини. Ми посилимо нашу технічну підтримку для ефективної відповіді у сфері соціального захисту та   забезпечення  моніторингу  прогресу подолання бідності для кожної дитини», —  сказав Мурат Шахін, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Більш детально за посиланням https://www.unicef.org/ukraine/press-releases/child-poverty-reduction-should-be-prioritized-covid-19-pandemic-unfolds-unicef


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь