A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білокуракинська селищна військова адміністрація
Сватівського району Луганської області

Із настанням теплої погоди зростає імовірність виникнення пожеж, особливо через спалювання сухої трави

Дата: 01.04.2021 08:43
Кількість переглядів: 478

Фото без опису

Білокуракинська селищна рада закликає мешканців громади відмовитися від самовільного випалювання, яке призводить до великих пожеж. Чи знаєте ви, що дим від багаття у 350 разів шкідливіший за куріння? Із тліючого листя і трави, без доступу кисню, виділяється бензопірен, що здатен викликати онкологічні захворювання. Із димом в повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. Результатом спалювання є руйнування ґрунту, загибель тварин, птахів, комах, які є надзвичайно важливими в кругообігу природних процесів. За даними дослідження Gradus: 39,4% українців продовжують спалювати суху рослинність; 52% паліїв навіть не знають про небезпеку від такого способу; 20% людей перестали палити бур’ян на прохання своіїх дітеий та онуків.

           Тож важливо звертати увагу оточуючих на проблему. Розповідайте своїм близьким, друзям та сусідам про наслідки, до яких призводить спалювання.

            Підпал трави є порушенням закону України. Сумна статистика свідчить: 95% пожеж виникають саме з вини населення – через необережне поводження з вогнем. Випалювання стерні, сухої рослинності може призвести до пожеж у лісосмугах, лісах, завдаючи великої шкоди природному середовищу, господарствам та лісовим насадженням.

       За випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків Кодексом України «Про адміністративні правопорушення» передбачено накладення штрафу складає:

-для громадян: 180 - 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060-6120 грн.);

-для посадових осіб: 900-1260 неоподаткованих мінімумів доходів громадян ( 15300-21420 грн.).

       Ми розуміємо, що навіть якщо штрафи збільшити у кілька разів, паління трави не припиниться, поки ми не донесемо до свідомості людей, поки вони самі не зрозуміють, наскільки великої шкоди завдають у першу чергу собі, своїм дітям, а також і рослинному, і тваринному світу. Ніхто не задумується, що мікроорганізми, які впливають на родючість ґрунтів гинуть під час пожежі. Утворений після палів попіл корисний лише тоді, коли його спалюють в окремо відведений місцях, а спалювання на ґрунтах – користі не приносить.

           Якщо ви помітили загоряння трави, намагайтеся загасити його самі.

          Якщо ж пожежа розгорілася, і ви не можете загасити її самотужки – телефонуйте до служби порятунку за телефоном „101”,  офіцерам поліції в громаді – 0505210008, 0509827809 та екологу – 0508705746.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь