A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білокуракинська селищна військова адміністрація
Сватівського району Луганської області

25 червня в залі засідань Білокуракинської селищної ради відбулась публічна консультація на тему "Як покращити стан багатоквартирних будинків Білокуракинської ОТГ?"

Дата: 25.06.2019 16:15
Кількість переглядів: 455

Фото без опису

25 червня 2019 р.

 

Громада

Білокуракинська ОТГ, Луганська область

Учасники

Всього: 11

Чоловіки: 7

Жінки: 4

ВПО: немає інформації

Люди з інвалідністю: немає інформації

Представники влади

Голова ОТГ, заступник голови ОТГ, представниця відділу ЖКГ, благоустрою та екологічної безпеки 

Проблема

Потреби мешканців ОСББ Білокуракинської ОТГ у послугах з утримання будинків та прибудинкових території не забезпечується

Симптоми проблеми:

  • голови ОСББ та мешканці багатоквартирних будинків скаржаться, що стан будинків суттєво погіршується
  • з усіх комунальних послуг мешканці багатоквартирних будинків отримують лише послуги з вивезення сміття

Причини проблеми:

  • мешканці багатоквартирних будинків не бажають створювати та розвивати ОСББ
  • КП не визначило вартість послуг на утримання будинків та прибудинкових територій
  • внесків на утримання багатоквартирного будинку (від 45 коп/м² до 2 грн/м²) вистачає тільки на вивезення сміття
  • мешканці багатоквартирних будинків не бажають брати на себе відповідальність за утримання багатоквартирних будинків, бо вважають що будинки належать муніципалітету, а не мешканцям
  • ОМС не визначив своїм рішенням управителя для тих багатоповерхових будинків, співвласники яких не обрали управителя самостійно

Ціна невирішення проблеми:

  • зростання кількості незадоволених мешканців громади ситуацією зі станом і управлінням багатоквартирними будинками
  • подальше погіршення стану та руйнування житлового фонду

 

Альтернативи рішень

Альтернатива 1 Сприяти розширенню ринку управителів:

  • провести розрахунок тарифів за послуги з утримання багатоквартирних будинків та прибудинкових територій, які може надавати КП
  • поінформувати мешканців, підприємців про такий вид діяльності та про потреби громади у якісних послугах з управління багатоквартирними будинками

Голова ОСББ “Восход” Надія Сухоплещенко зазначила про відсутність офіційного ринку послуг з утримання будинків та про готовність ОСББ укладати договір на утримання багатоквартирних будинків з комунальним підприємством.

Заступник Голови Білокуракинської ОТГ Сергій Рожко підтримав цю пропозицію та закликав інших представників ОСББ та мешканців багатоквартирних будинків звертатися до комунального підприємства “Білокуракине-комунсервіс” для укладення договорів з утримання будинків та поточного ремонту багатоквартирних будинків.

 

Інші учасники консультації зазначили про необхідність проведення Білокуракинською селищної радою конкурсу для призначення управителів для тих багатоповерхових будинків, які не визначилися з формою управління будинку.

 

 

Альтернатива 2 Провести навчання для голів ОСББ та мешканців багатоквартирних будинків з написання грантових заявок на ремонт та утеплення багатоквартирних будинків за Програмою фінансування енергоефективності в житловому секторі України та Фонду енергоефективності

Учасники консультації погодилися, що потреба навчати представників ОСББ писати грантові заявки для проведення необхідних робіт з покращення стану багатоквартирних будинків справді існує.

З іншого боку, самого навчання буде замало, оскільки грантові кошти зазвичай не покривають усіх витрат і вимагають співфінансування. За словами представників ОСББ, не всі мешканці багатоквартирних будинків спроможні співфінансувати такі проекти, та запропонували Білокуракинський селищній раді закласти додаткові кошти у бюджет на 2020 рік для виділення коштів в рамках проектів з покращення стану багатоквартирних будинків для цих мешканців.

 

Альтернатива 3 Створити Асоціацію ОСББ Білокуракинщини та делегувати їй функції з підписання договорів на поточний ремонт будинків та інші функції для більш ефективного управління будинками

На підтримку цього рішення висловилася голова ОСББ “Затишок 54” Валентина Ситнік: “Це допоможе нам налагодити співпрацю поміж собою та з владою, проводити навчання для представників ОСББ та залучати грантові кошти на вирішення схожих проблем одразу у декількох будинках”.

Інші учасники консультації пропозицію підтримали та наголосили на необхідності проведення консультацій з мешканцями багатоповерхових будинків щодо створення Асоціації ОСББ.

 

Альтернатива 4 Збільшити розмір внеску на утримання багатоквартирних будинків

Голова ОСББ “Перемога” Сергій Горбенко зазначив, що низькі тарифи на утримання будинків є однією з основних причин погіршення стану багатоквартирних будинків. За його словами, внесків на утримання будинку вистачає лише на вивезення сміття, і це тільки погіршує стан будинків. Також він заявив про готовність мешканців до підвищення розміру внесків на утримання багатоквартирних будинків, якщо буде обрано професійного управителя, який би надавав якісні послуги з утримання будників.

 

Інші учасники консультації погодилися, що тарифи треба підвищувати, однак зауважили, що без попередньої роботи мешканці будуть обурюватися, а частина – відмовлятимуться сплачувати внески.

 

 

Звіт підготував регіональний представник ГО “Центр UA”
у Луганській області Леонід Сітченко

leonid.sitchenko@gmail.com, (095) 638 69

 

 

Публічна консультація – це публічне обговорення актуальної для громади проблеми. Представники органу прийняття рішень разом з представниками заінтересованих сторін, тобто груп мешканців, інтереси яких проблема та її вирішення зачіпають, – обговорюють свої бачення альтернатив вирішення проблеми та аргументують їх доцільність.

Цей формат дає представникам органу прийняття рішень можливість отримати позиції всіх заінтересованих сторін щодо конкретних альтернатив рішень до моменту втілення нової політики та оцінити ризики від їх впровадження: як відреагує громада, які можливості рішень чи перепони раніше не розглядалися тощо. Крім того, це знімає непорозуміння щодо причин прийняття конкретного рішення з боку громади.

Практика залучення груп інтересів через публічні консультації є звичною для європейських країн, курс на її запровадження задекларувала й Україна. Рекомендований порядок проведення консультацій був затверджений ще в 2010 р. Постановою Кабінету Міністрів України “Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики”. Наразі готується законопроект “Про публічні консультації”, який наприкінці грудня 2017 р. вже був схвалений Кабінетом Міністрів України.

Публічна консультація була проведена громадською організацією “Центр UA” за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку “U-LEAD з Європою”, що спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Програма співпрацює з Мінрегіоном у формуванні багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та реагує на потреби громадян.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь