A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білокуракинська селищна військова адміністрація
Сватівського району Луганської області

27 лютого в залі засідань Білокуракинської селищної ради відбулась публічна консультація на тему: Врятувати степ: як запобігти сміттєвому колапсу у Білокуракинській ОТГ?

Дата: 27.02.2019 13:41
Кількість переглядів: 562

Фото без опису27 лютого в залі засідань Білокуракинської селищної ради відбулась публічна консультація на тему: Врятувати степ: як запобігти сміттєвому колапсу у Білокуракінській ОТГ?. Даний захід проведено спільно із зацікавленими сторонами громади щодо можливих способів вирішення проблеми засмічення територій Білокуракинської  ОТГ.

Захід відбувся за фінансової підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку “U-LEAD з Європою”

 

Білокуракинська ОТГ визначила план дій для вирішення проблеми засмічення території — результат публічної консультації

(прес-реліз)

 

Встановити контейнери для сортування сміття у школах та біля магазинів, розробити  зручний та стабільний графік вивезення сміття та провести інформаційну кампанію про популяризацію сортування сміття. Такі основні пропозиції  публічної консультації із заінтересованими сторонами, яку організувала громадська організація “Центр UA” 27 лютого 2019 року.

 

Проблема засмічення є актуальною на території всієї України, зокрема на території Білокуракинської ОТГ. Проблема тут полягає у розширенні стихійних сміттєзвалищ, засмічення лісосмуг та степу, засмічення узбіч доріг та окраїн населених пунктів. Причини цього - низький рівень культури поводження з відходами, відсутність стабільного графіка вивезення сміття та небажання місцевих мешканців платити за вивіз сміття.

 

Як запевнив  голова Білокуракинської ОТГ Сергій Сірик, після того, як зійде сніг, усі старости мають зафіксувати всі наявні звалища і розчистити їх:

 

Сільська рада для цього надасть техніку. Самим старостам потрібно буде залучити місцевих жителів. Вважаю, що всіх порушників треба штрафувати без будь-яких преференцій, хто б це не був”.

 

Під час обговорення варіантів розв'язання проблеми Тетяна Чумак, керівниця ГО “Нещеретівська мрія” зазначила, що для початку треба запровадити централізований вивіз сміття із зазначенням точного часу та місць:

 

Люди мають знати конкретний час, по якій вулиці будуть вивозити сміття. Попереднього разу нам не вдалося налагодити цю схему, бо майже ніхто не знав про те, коли і де  буде їздити машина. Так не вийшло з першого разу, але якщо заздалегідь повідомити людей, встановити час, визначити ціну - все вийде”.

 

На думку старости с. Нещеретове Анатолія Оселедька, вивозити сміття централізовано у громаді можна тоді, коли люди будуть проінформовані про це:

 

Для того щоб більше людей дізнались та централізовано здавали сміття треба розмістити оголошення на дошках оголошень, біля магазинів, та інформувати сім’ї через дітей які навчаються в школах”.

 

Також голова ОТГ Сергій Сірик закликав старост  додатково повідомляти жителів сіл про нововведення будь-якими можливими способами, зокрема через особисті візити. Крім цього, у місцевій газеті, ймовірно, вийде стаття про необхідність централізованого вивезення сміття та відповідальність за порушення.

 

Лише після цього слід думати над запровадженням практики сортування сміття. Як зазначає  керівниця ГО “Нещеретівська мрія” Тетяна Чумак:

 

Наступним кроком після організації централізованого вивезення сміття має стати встановлення контейнерів для роздільного збору сміття”.

 

Заступник голови громади Дмитро Шуть продовжив її думку і вважає, що перед встановленням контейнерів, необхідно зайнятися пошуком підприємців, які будуть вивозити відсортоване сміття на переробку.

 

Під час дискусії голова ОТГ розпорядився забезпечити всі школи громади контейнерами для сортування пластику та скла, а також встановити їх біля магазинів у селах. Його заступник у свою чергу повідомив, що візьме на себе відповідальність за пошук підприємців для транспортування та переробки відсортованого сміття.

 

За результатами консультації, представники комунальних підприємств отримали розпорядження з розв'язання проблеми засмічення громади, а саме: організувати якнайшвидше централізоване вивезення сміття, а представники громадськості увійшли до складу неформальних робочих груп щодо створення зручного для громадян графіку вивезення сміття.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь