A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білокуракинська селищна військова адміністрація
Сватівського району Луганської області

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ПРО СУБСИДІЮ

Дата: 09.10.2018 09:54
Кількість переглядів: 468

На даний час всіх мешканців Білокуракинського району турбує питання призначення і виплат житлових субсидій. Особливо актуальним дане питання становиться на початку опалювального сезону. Ми зібрали найгостріші питання громадян, що звертаються до нас та надамо на них роз’яснення.

Куди потрібно звертатися із заявою та пакетом документів про призначення (перерахунок) субсидії?

Мешканці Білокуракине звертаються до Центру надання адміністративних послуг, який розташований за адресою: смт Білокуракине, вул.Центральна,63а, мешканці інших населених пунктів – до уповноважених осіб сільських (селищних) рад за місцем свого проживання.

Яким категорям громадян слід обов’язково подавати новий пакет докуменів у жовтні поточного року?

Орендарям, внутрішньо переміщеним особам, домогосподарствам, у яких кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у попередньому сезоні менша, ніж кількість зареєстрованих осіб, призначення житлової субсидії на наступний опалювальний (неопалювальний) сезон здійснюється після подання нових заяви та декларації.

Про які зміни в сім’ї обов’язково необхідно повідомити в управління соціального захисту населення?

Відповідно до закону, одержувач субсидії зобов’язаний повідомити управління соціального захисту населення про будь-які зміни в родині, будь то зміни в складі мешканців, соціального статусу, джерела доходів, переліку одержуваних ЖК послуг або умов їх надання, а також про придбання товару або оплати послуг на суму понад 50000 гривень. Інформування управління про зміни, що сталися, відбувається у 30-денний термін (один місяць), шляхом подання відповідних документів. У разі зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб подаються також нові заява та декларація.

Чи мають право безробітні на субсидію? За яких обставин вона може бути призначена?

Ні для кого не є секретом, що чимало українців працюють за кордоном, при цьому в Україні вважаються безробітними.

Положенням про порядок призначення житлових субсидій, затверженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 р. №848, запропоновано два варіанти для безробітних, які не стоять на обліку в центрі зайнятості: чесно декларувати свої доходи, отримані за кордоном та сплачувати страхові внески до Пенсійного фонду, або звернутися з заявою про призначення субсидії та на комісію при райдержадміністрації по розгляду питань, пов’язаних з наданням державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, пільг, субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу та твердого палива (далі – Комісія) щодо призначення житлової субсидії за умови, що члени домогосподарства або члени сім’ї особи із складу домогосподарства не перебували за кордоном сукупно більше 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії. Управління соцзахисту автоматично рахуватиме таким людям працездатного віку у дохід три прожиткові мінімуми – 5286 гривень (1762 грн.*3) – якщо вони хочуть користуватися соціальною допомогою.

У Мінсоцполітики переконані, це стимулюватиме українців до офіційного працевлаштування, вирівняє соціальну несправедливість, врегулює відносини між сусідами та спонукатиме усіх декларувати зароблені за кордоном кошти.

Якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, в розрахунок сукупного доходу такого домогосподарства включається середньомісячний дохід таких осіб у розмірі: половини одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, - у разі, коли такі особи протягом цього періоду перебували на строковій військовій службі; одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, - у разі, коли такі особи протягом цього періоду навчалися за денною формою навчання у закладах середньої освіти, професійно-технічних навчальних закладах, закладах вищої освіти або зареєстровані у службі зайнятості як такі, що шукають роботу, і в цей період навчалися в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості; одного прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, - в окремих випадках за рішенням комісії у разі, коли такі особи перебувають у складних життєвих обставинах; фактично отриманих такими особами доходів – у разі, коли такі особи протягом цього періоду отримували хоча б один із таких видів доходу, як пенсію, стипендію, допомогу при народженні (усиновленні) дитини, допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, допомогу по огляду за особами з інвалідністю I і II групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, допомогу по безробіттю; фактично отриманих такими особами доходів – у разі, коли такі доходи протягом цього періоду отримувала особа, яка станом на кінець такого періоду не досягла 18-річного віку.

Чи відразу відмовляють у субсидії особам, що перебували за кордоном більш ніж 60 днів?

Сам факт перебування за кордоном не є підставою відмовляти у субсидії якщо людина: отримує в Україні пенсію чи інші офіційні доходи, такі як стипендія, допомога при народженні дитини; перебуває на лікуванні, навчанні чи у відрядженні (підтверджено відповідними довідками); декларує в Україні доходи і сплачує ЄСВ.

До останнього випадку відносяться заробітчани, які вправі задекларувати в Україні свої заробітки, сплатити ЄСВ і на основі цього отримати субсидію. В іншому випадку громадяни дійсно втрачають право на отримання субсидії.

Чи потрібно сплачувати свій обов’язковий платіж у разі якщо вода чи газ не використовувалися?

Насправді, громадяни, яким призначено субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, з 1 травня 2018 року зобов’язані щомісячно сплачувати обов’язкову частку платежу, навіть у разі якщо на особовому рахунку є зекономлена субсидія.

Водночас, субсидіанти й надалі мають право використовувати зекономлену суму субсидії у наступних місяцях на оплату послуг, спожитих понад соціальні нормативи.

Якщо подарувати квартиру дітям, чи можна позбутися субсидії?

Насправді, якщо громадянин подарував або передав те чи інше майно у спадок, він не позбавляється субсидії.

Натомість допомогу уже не зможе отримати той, хто отримав такий дарунок чи успадкував, якщо його оціночна вартість перевищує 50 тис. гривень. Однак і тут залишаються виключення, які зможе опрацювати виключно Комісії.

Також наявність у власності двох житлових приміщень не впливає на право отримання субсидії. Береться до уваги офіційний дохід, який приносить це майно.

Якщо сім’я придбала квартиру у кредит, то при визначені її права на субсидію враховується не тільки вартість всієї покупки, але й сума першого внеску. Якщо ця сума перевищує 50 тис. гривень, субсидія може бути призначена за рішенням Комісії на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання.

Чи може транспортний причіп віком менше 5 років за 4 тис. грн. позбавити права на субсидію?

Житлова субсидія не призначається, якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у своєму володінні транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації і з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда).

При цьому не враховуються транспортні засоби, одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, у тому числі за рахунок грошової допомоги на придбання автомобіля. Житлову субсидію може бути призначено за рішенням Комісії виходячи з конкретних обставин, що склалися.

Чи проводиться перерахунок субсидії при підвищенні вартості комунальних послуг?

Відповідно до пункту 14 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, перерахунок субсидії в межах установленого терміну її призначення здійснюється без звернення громадян у випадках: зміни цін і тарифів на послуги ЖКГ; встановлення нової дати початку (закінчення) опалювального періоду; встановлення КМ нового розміру частки витрат громадян на оплату ЖКГ; зміни соціальної норми житла та нормативів користування комунальними послугами; проведення перерахунку розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі.

В яких випадках припиняється нарахування субсидії?

Надання раніше призначеної субсидії припиняється, зокрема, у разі: домогосподарству припинено надання житлово-комунальної послуги (послуг) внаслідок того, що громадянин має заборгованість із сплати обов’язкової частки платежу за житлово-комунальні послуги, встановлену йому під час призначення житлової субсидії і загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день припинення надання такої послуги (послуг) – 17грн.*20=340 грн.; у заяві та/або декларації громадянин зазначив недостовірні дані, що вплинуло на встановлення права на житлову субсидію або визначення її розміру на суму, яка перевищує 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день призначення житлової субсидії – 17 грн.*10=170 грн.; виникли обставини, що унеможливлюють надання житлової субсидії, зокрема у разі переїзду домогосподарства в інше житлове приміщення (будинок), іншу місцевість, у разі смерті одинокої особи; громадянин приховав або свідомо подав недостовірні дані, у тому числі про доходи (не зазначив один із видів доходів) та майнове становище, які вплинули на встановлення права на субсидію; під час вибіркового обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства державним соціальним інспектором виявлено ознаки порушення норм законодавства щодо призначення житлової субсидії, які вплинули на право призначення житлової субсидії або визначення її розміру на суму, яка перевищує 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день призначення житлової субсидії; громадянин, якому призначено житлову субсидію, звернувся із заявою про припинення її надання.

Сума надміру нарахованої субсидії (внаслідок свідомого подання громадянином документів із недостовірними відомостями або неповідомлення громадянином про зміни в родині, будь то зміни в складі мешканців, соціального статусу, джерела доходів, переліку одержуваних ЖК послуг або умов їх надання, а також про придбання товару або оплати послуг на суму понад 50000 гривень) на вимогу управління соціального захисту населення повертається об’єднанням, виконавцем комунальної послуги, громадянином.

Тому звертаємо увагу на особисту відповідальність кожного одержувача субсидії за правдивість, повноту та своєчасність наданої до управління інформації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь