A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білокуракинська селищна військова адміністрація
Сватівського району Луганської області

Турнір присвячений пам’яті А.Я.Куксова

Дата: 11.01.2022 15:05
Кількість переглядів: 211

Фото без опису8 січня 2022 року на базі ДЮСШ пройшов турнір Білокуракинської СТГ з футзалу, присвячений пам’яті видатного футболіста Луганщини, півзахисника ФК «Зоря» Анатолія Яковича Куксова.

Вночі 4 січня в окупованому Луганську в 73-річному віці пішов з життя відомий футболіст, чемпіон Радянського Союзу-1972 у складі Ворошиловградської «Зорі», бронзовий призер Олімпійських ігор-1972 та самовіддана людина з футболом у серці.

Він народився 21 листопада 1949 року у м.Ворошиловград (сучасний Луганськ), у багатодітній родині. З ранніх років, як і всі хлопчаки, ганяв м’яча зранку і до самої ночі. Анатолій починав свій спортивний шлях у футбольній школі «Трудові резерви» та групі підготовки ФК «Зоря». Дебют в основному складі футбольного клубу відбувся в 1969 році, де луганчани грали проти Свердловського «Уралмашу». На піку кар’єрного зросту Анатолія запрошували грати в найкращі команди Москви, Ленінграду, Києва. Проте спортсмен був вірний рідному футбольному клубу, де грав на протязі 17 років. За «Зорю» футболіст відіграв найбільшу кількість матчів в історії клубу, а саме – 570 та забив 97 голів.

Для багатьох місцевих мешканців ім’я А.Куксова знайоме не з чуток, тож проведення турніру пам’яті стало своєрідним долученням до вираження скорботи, яка охопила всю Луганщину. Радянський футболіст, напівзахисник, а потім радянський і український футбольний тренер, майстер спорту та врешті-решт майстер спорту міжнародного рівню користувався повагою та для багатьох став прикладом для наслідування. Тож його відхід з життя для великої кількості людей – болючий удар.

Після урочистого відкриття турніру в спортивній залі пролунали гімн України і Білокуракинщини. На спортивному заході були присутні: голова Білокуракинської СТГ – Сергій Сірик, голова Лозно-Олександрівської СТГ – Євген Світличний, голова громадської організації «В єдності майбутнє України» – Сергій Іванюченко, директор БРКУФСК «Здоров’я» – Микола Єрьоменко, директор Білокуракинської ДЮСШ – Віталій Курочка, завуч з виховної роботи Білокуракинської ДЮСШ – Микола Пономаренко, ветерани футболу, команди-учасники турніру, вболівальники та інші.

До слова першим був запрошений Сергій Сірик. Він наголосив, що відхід з життя цього видатного спортсмена справжня трагедія як для Білокуракинщини, так і для всієї Луганщини. Також голова СТГ розповів, що спорт – це велика праця, постійний контроль за собою, відмова від багатьох радощів заради досягнення успіху. Наостанок пан Сергій нагадав, що футбол займає важливе місце в нашому житті, а А.Я.Куксов займав важливе місце в футболі. Його спортивна кар’єра стала взірцем для багатьох молодих футболістів, тому створення щорічного турніру пам’яті А.Я.Куксова є насправді необхідним. Ще пан Сергій запевнив футбольні команди в підтримці з боку територіальної громади та побажав гарної гри.

Сергій Іванюченко в своєму слові зауважив, що з самого дитинства полюбляє футбол та уважно слідкує за розвитком його історії. Тоді він пригадав, що в 1972 році на чемпіонаті СРСР, коли перемогу отримав футбольний клуб «Зоря», наряду з клубами міст-мільйонників ця новина просто шокувала всіх. На думку пана Сергія успіхи ФК «Зоря» пов’язані з наявністю в складі команди найрезультативнішого гравця – А.Я.Куксова, який присвятив рідному футбольному клубу близько 20 років свого спортивного життя. Він, не зважаючи на пропозиції від інших футбольних клубів, грав виключно в своєму. Така відданість рідко зустрічається в футболі. «Анатолій Куксов – надзвичайна людина, видатний спортсмен, особистим знайомством з яким я щиро пишаюся. Вважаю за необхідне перетворення цього турніру на щорічний, обласний, спортивний захід.» – наголосив голова громадської організації «В єдності майбутнє України».

Присутні згадали життєвий та спортивний шляхи А.Я.Куксова та вшанували його пам’ять хвилиною мовчання.

Перед початком турніру слово було надане О.Д.Шестаку спеціалісту Білокуракинської СТГ з питань молоді та спорту і разом з тим головному судді турніру. Він ознайомив команди з результатами жеребкування, нагадав основні правила гри та оголосив про початок турніру.

В турнірі взяли участь 8 команд. Їх поділили на дві групи: А і B. В склад групи А ввійшли команди: Шапарська, Просторого, Нещеретового та вихованців ДЮСШ. В склад групи B ввійшли наступні команди: Лозно-Олександрівської СТГ, Паньківки, ПСП «Дніпро» та Тимошиного. В кожній групі ті команди, що зайняли два перших місця потрапили до півфіналу. Після ряду зіграних ігор в фіналі зустрілися команди ПСП «Дніпро» та Тимошиного. В запеклій боротьбі з абсолютною самовіддачею футболістів з рахунком 8-2 перемогла команда Дніпро.

Також були визначені особисті нагороди: «Кращий гравець турніру» – Ростислав Протасов (ПСП «Дніпро»), «Кращий бомбардир турніру» –– Віталій Курочка (Тимошине), «Кращий захисник турніру» – Олексій Грінченко (Шапарськ), «Кращий воротар турніру» – Максим Марченко (Шапарськ).

Команди призери та володарі особистих нагород отримали подарунки, кубки, сувеніри, почесні грамоти і таке інше від Білокуракинської СТГ та громадської організації «В єдності майбутнє України».

Редакція газети «Життя Білокуракинщини» вітає переможців, які вже ввійшли в історію чемпіонату і хоче запевнити переможених що їх успіх попереду. Пам’ятайте, успіх – це вміння рухатися від невдачі до невдачі не втрачаючи ентузіазму.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь