A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білокуракинська селищна військова адміністрація
Сватівського району Луганської області

Свято Зустрічі Весни в смт. Білокуракине

Дата: 20.02.2017 15:24
Кількість переглядів: 894

Фото без опису

      19 лютого у смт Білокуракине відбулася знакова подія, відзначали Масляну. Це одне з найулюбленіших та найпопулярніших народних свят, яке масово та яскраво святкують у кожному куточку України. Цей день дійшов до наших днів ще з давніх часів й отримав свою назву, тому що основною обрядовою стравою були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також млинці і пиріжки. Ними частували протягом усього тижня. Звичай випікати млинці походить від стародавнього культу Сонця, що народжується з початком весни.

За повір’ям, чим яскравіше і цікавіше прожити масляний тиждень, тим щасливішим і багатшим буде рік. Це радісне свято пов’язано із народними гуляннями, іграми, жартами. Саме так масово та яскраво святкували його на Білокуракинщині. Попри похмуру та холодну погоду на площі ім.Шевченка зібралося чимало білокуракинців та гостей свята.

Захід відкрила К.Хрипун, піснею «Нехай квітує Україна». Потім ведуча Н.Д.Ланіна запросила до вітального слова голову райдержадміністрації С.І.Іванюченка, голову районної ради К.І.Бондаренка, голову Білокуракинської ОТГ С.І.Сірика, голову Новоайдарської райдержадміністрації В.В.Сергієнка та від делегації працівників освіти Бродівського та Жовтівського районів, Львівської області виступила В.М.Селівестрова. Вони побажали і дорослим і малечі доброго здоров’я, всіляких гараздів, гарно провести час та із чистим серцем й світлими думками розпрощатися із зимою і зустріти весну. Слід відзначити, що цього дня грамоту райдержадміністрації та Білокуракинської ОТГ з нагоди 70-річного Дня народження і подарунок у вигляді теплої ковдри було вручено заслуженому працівнику культури України А.І.Герасюті. Також С.І.Сірик відкрив виставку-ярмарку та зазначив, що господині приготували чимало страв, тому свято буде не тільки веселе, але й смачне. А пригощатися і справді було чим. Свої палатки з традиційними для Масляної стравами: варениками, пиріжками, млинцями із різноманітними начинками розмістили райдержадміністрація та районна рада, Білокуракинська ОТГ, УСЗН РДА, Відділ культури РДА, Пенсійний фонд, терцентр, РЕМ, Управління АПР та Держгеокадастр, Ощадбанк, Новопсковський міжрайгаз, Просторівська сільська рада, Відділ освіти РДА, Управління фінансів та Казначейство, Центр зайнятості, клуб «Ветеран», райлікарня та Білокуракинсько-Троїцький ОРВК. Всі вищезазначені заклади були нагороджені подяками за участь. Хотілося б висловити подяку за підготовку столів, лавок та палаток В.О.Акимову, В.Бондаренку, В.В.Рогозяну та О.М.Кійко.Поряд з ярмаркою, дітлахи радісно спускалися з гірки, яку створив КП «Білокуракино-Комунсервіс».

Чудовий та святковий настрій односельчанам та гостям свята забезпечили кращі творчі колективи району. Неймовірні враження подарували народний ансамбль народної пісні «Золота осінь», народний ансамбль «Заїчанка», народний фольклорний ансамбль «Берегиня», гурт «Три козаки», артисти Дем’янівського СБК, вокальні ансамблі «Слов’яни», «Оксамит» та «Срібна криниця».

Усі охочі також брали участь у різноманітних конкурсах, спортивних змаганнях та галасливих забавах, які проводили спеціаліст з питань освіти, культури та спорту ОТГ А.М.Кривуля та головний спеціаліст з питань молоді і спорту РДА М.Я.Пономаренко. Особливо присутнім сподобалося змагання на стовпі, молодики показували свої сили в лазінні на цю споруду. Всі переможці та учасники конкурсів були нагороджені призами, які були придбані за кошти громади. Також були безкоштовні каша та чай, яку зі всією любов’ю приготували М.С.Міщенко, Л.І.Варченко, С.П.Бондар та О.В.Новацька.

Місцеві підприємці проводили торгівлю, кожен бажаючий міг придбати, що бажає душа. Присутні мали змогу не тільки побачити комунальну техніку громади та нову пожежну машину, а й побувати в кабінах, відчути себе водієм, дізнатися механіку з середини. Ми на власні очі переконалися, що інфраструктура Білокуракинської ОТГ стрімко розвивається і виходить на новий рівень.

Цей день став справжнім народним карнавалом, у якому головні ролі виконували Масляна, Зима і Весна. Завершилося святкування спаленням опудала, яке підготував КП «Білокуракино-Комунсервіс» і яке символізує проводи холодів і народження теплої Весни та нового життя.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь